Χαλκίδα «ΕΥΡΙΠΕΙΑ 2021»

Χαλκίδα «ΕΥΡΙΠΕΙΑ 2021»
4 Αυγ

Σε συνέχεια του πολιτιστικού προγράμματος «ΕΥΡΙΠΕΙΑ 2021», οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν για το μήνα ΑΥΓΟΥΣΤΟ & ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ, στο Θέατρο «Ορέστης Μακρής» (Πάρκο Λαού), είναι οι εξής:

  1. ΠΕΜΠΤΗ 5 Αυγούστου στις 9:00 μ.μ: Θεατρική Παράσταση «Κάποτε στο Βόσπορο»

Λίγα λόγια για την πλοκή

Οι ήρωες του έργου έρχονται αντιμέτωποι με το παρελθόν και το παρόν τους, κάτω από τις απειλές του τουρκικού κράτους, που θα οδηγήσουν τελικά στα τραγικά γεγονότα της 1955 και τον αφανισμό των Ελλήνων της Πόλης.

Οικογενειακά δράματα και πολιτικά παιχνίδια, μυστικά και ψέματα, αντιπαλότητες και χωρισμοί, έρωτες και φιλοδοξίες, γέλια και δάκρυα, στο φόντο μιας από τις τραγικότερες σελίδες της νεότερης ελληνικής ιστορίας  που, σήμερα περισσότερο παρά ποτέ, οφείλουμε να γνωρίζουμε και να θυμόμαστε.

 «Κάποτε στο Βόσπορο», μια μουσικοθεατρική παράσταση για τις ανοιχτές πληγές εκείνης της Πόλης και των ανθρώπων της.

 Τη σκηνοθεσία και τη χορογραφία υπογράφει η Σοφία Σπυράτου, η οποία ετοιμάζει μια μουσικοθεατρική παράσταση, όπου τα περίφημα γλέντια της Πόλης, εναλλάσσονται με την ποίηση και το δράμα του τόπου και του χρόνου.

Παίζουν  (με σειρά εμφάνισης)

Δάνης Κατρανίδης, Στέλιος Μάινας, Θεοφανία Παπαθωμά, Ιωάννης Παπαζήσης, Δημήτρης Πιατάς, Ευαγγελία Μουμούρη, Ελένη Καρακάση, Παρθένα Χοροζίδου, Αναστασία Παντούση, Ντίνος Σπυρόπουλος, Χλόη Μάντζαρη.

Τραγουδάει ο Γιάννης Διονυσίου και χορεύουν οι Αντιγόνη Χρόνη, Νάνσυ Κατσαρού, Αλέξανδρος Κεϊβανάη, Γιούργκεν Κυριάκης

Συγγραφέας: Άκης Δήμου

Σκηνοθεσία – χορογραφίες: Σοφία Σπυράτου

Σκηνικά – κοστούμια: Μανόλης Παντελιδάκης

Μουσική επιμέλεια – πρωτότυπη μουσική και τραγούδια: Νίκος Κυπουργός

Video art (βασισμένο σε ντοκουμέντα της εποχής): Νίκος Σούλης

Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος

Φωτογράφος: Γιώργος Καπλανίδης

Τιμές εισιτηρίων: 20€ γενική είσοδος,15 € ανεργίας, φοιτητικό, άνω των 65, πολύτεκνοι, ΑμεΑ.

2. ΣΑΒΒΑΤΟ 7 Αυγούστου στις 9:00 μ.μ: Συναυλία με τον «ΜΙΛΤΟ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ»  

Ο Μίλτος είναι ευαίσθητος, επικοινωνιακός, εκρηκτικός και αυθόρμητος και κυρίως χαρισματικός τραγουδοποιός με 26χρόνια πορείας, μεγάλες συναυλίες, αγαπημένα και διαχρονικά τραγούδια, 14 πετυχημένους δίσκους και πολλές σημαντικές συνεργασίες.

Η μεγάλη ανυπομονησία και η έντονη ανάγκη να ξανασυναντηθούμε μετά από έναν σχεδόν χρόνο αναγκαστικής απουσίας αποτελούν εγγυήσεις για ένα αξέχαστο ραντεβού στη Χαλκίδα, για να τραγουδήσουμε και πάλι τα αγαπημένα τραγούδια του Μίλτου αλλά και ό,τι φέρει η στιγμή.

Η συναυλία της καλοκαιρινής περιοδείας του Μίλτου, θα έχει – όπως πάντα- πολλά στοιχεία αυτοσχεδιασμού, εκπλήξεις και αυθορμητισμό και φυσικά θα τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για μια ασφαλή βραδιά.

Τιμές εισιτηρίων: (15€ γενική είσοδος)

3.ΚΥΡΙΑΚΗ 8 Αυγούστου στις 9:00 μ.μ: Θεατρική Παράσταση «Θα Γίνει του Αριστοφάνη…»

Δύο μόνο ηθοποιοί/performer/διασκεδαστές σε 9 Αριστοφανικά έργα!

Χορεύουν, τραγουδάνε, παίζουν! Αλλάζουν ρόλους, φύλα, έργα! Το κοινό διασκεδάζει και παράλληλα έχει την ευκαιρία  να γνωρίσει την ευφυία και το τολμηρό χιούμορ του μεγάλου μας ποιητή! Μόνο που αυτή τη φορά δεν θα παρακολουθεί ένα έργο, αλλά εννιά!

Η εποχή μας έχει απόλυτη ανάγκη την πολιτική σοφία του Αριστοφάνη και παράλληλα την ευκαιρία να ξεδώσει με μια πραγματική Αριστοφανική πανδαισία γεμάτη ζωηρούς στίχους, ήχους και χρώματα! 

EΠΙ ΣΚΗΝΗΣ : ΒΑΣΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ & ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΟΥΚΑΣ

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ :

Σύλληψη/Σκηνοθεσία/Χορογραφίες : Βάσια Βασιλείου

Γραφιστικά/Τρέιλερ : Γιάννης Τσούκας

Πρωτότυπη Μουσική : Φίλιππος Περιστέρης

Κατασκευή κοστουμιών : Καλίτσα Πασχάλη

Τεχνικός σκηνή/ήχου/φώτων: Θάνος Φλώρας

Οργάνωση περιοδείας/Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Βάνα Καταραχιά

Διευθυντής Παραγωγής : Χρήστος Δημητριάδης

Τιμές εισιτηρίων: 10€ γενική είσοδος

4. ΔΕΥΤΕΡΑ 9 Αυγούστου στις 9:00 μ.μ: Παιδική Θεατρική Παράσταση «Ο Λύκος και τα 3 Γουρουνάκια»

ΓΙΑ 1η ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, έχουμε την τιμή, να σας παρουσιάσουμε σε ΠΛΗΡΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΜΟΡΦΗ,
το πασίγνωστο παραμύθι του Τζέιμς Χάλιγουελ Φίλιπς «Τα Τρία Γουρουνάκια». Το Μικρό Θέατρο Λάρισας συνεχίζοντας την παράδοση που δημιούργησε από το 2009, σας παρουσιάζει για ακόμη μια φορά μια παιδική παράσταση που θα μιλήσει στην καρδιά των μικρών μας φίλων και στις μνήμες των μεγαλύτερων.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Παίζουν και χορεύουν οι ηθοποιοί :

ΠΑΥΛΟΣ ΒΟΥΤΣΙΝΟΣ, ΕΥΓΕΝΙΑ ΜΑΤΖΙΑΦΟΥ, ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΑΝΔΡΕΟΥ, ΠΑΝΟΣ ΤΡΟΥΜΠΟΥΝΕΛΗΣ, ΤΟΝΙΑ ΖΑΦΕΙΡΙΔΟΥ

Διασκευή – Σκηνοθεσία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΥΛΗΣ Ειδικές κατασκευές – Σκηνικά: ΒΑΛΕΝΤΙΝΟ ΒΑΛΑΣΗΣ
Κοστούμια: ΕΛΕΝΗ ΨΥΡΡΑ Σχεδιασμός Φωτισμών: ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΛΟΚΑΣ
Γραφιστικά: ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗΣ Χορογραφία – Κίνηση: ΒΑΛΕΝΤΙΝΟ ΒΑΛΑΣΗΣ
Παραγωγή : ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ Επικοινωνία Θεάτρου: ΜΑΡΙΑ ΚΟΥΡΤΗ

Τιμές εισιτηρίων: 10€ γενική είσοδος και 8€ ανεργίας, ΑΜΕΑ, πολύτεκνοι, προπώληση

5. ΔΕΥΤΕΡΑ 16 Αυγούστου στις 9:00 μ.μ: Παιδική Θεατρική Παράσταση «Έλμερ, ο Παρδαλός Ελέφαντας»

Η θεατρική διασκευή του Έλμερ του Παρδαλού Ελέφαντα είναι εμπνευσμένη από τα παιδικά βιβλία του Ντέιβιντ Μακ Κι, σε έκδοση της Andersen Press (από το 1989) και περιέχει όλα τα εκπαιδευτικά νοήματα σύμφωνα με τις αξίες που εκπροσωπεί ο Έλμερ. Η παράσταση είναι η Ελληνική προσέγγιση των χαρακτήρων των βιβλίων με πρωτότυπο σενάριο, στίχους, μουσική, σκηνικά, τρισδιάστατες κούκλες και κοστούμια.

Το μότο μας! «Κι αν όλοι μας δεν μοιάζουμε. Είναι για  να ταιριάζουμε. Ο καθένας διαφορετικός!

Τιμές εισιτηρίων: 10€ γενική είσοδος

6.ΤΕΤΑΡΤΗ 18 Αυγούστου στις 9:00 μ.μ: Θεατρική Παράσταση «ΜΠΑΜΠΟΥΛΕΣ»  Κωμωδία του Αλφρέντο Σανθόλ.

Ο βραβευμένος σκηνοθέτης Νικορέστης Χανιωτάκης («Μήδεια του Μποστ», «Η Γίδα» κ.α.) υπογράφει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την ανατρεπτική κωμωδία «Οι Μπαμπούλες» του σημαντικού Ισπανού συγγραφέα Αλφρέντο Σανθόλ (Καλλιτεχνικός Διευθυντής Εθνικού Θεάτρου Μαδρίτης). Το έργο, αφού σημείωσε τεράστια εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία σε πολλές χώρες του κόσμου, ανεβαίνει για πρώτη στην Ελλάδα με έναν υπέροχο θίασο ισχυρών πρωταγωνιστών της νέας γενιάς. Αυτό το καλοκαίρι η παράσταση θα ταξιδέψει σε πολλές πόλεις της χώρας μας και υπόσχεται να σας χαρίσει γέλιο, χαρά και να σας ανεβάσει την διάθεση! 

Λίγα λόγια για το έργο:

Οι «Μπαμπούλες» είναι μια κωμωδία που διηγείται τους καβγάδες δύο αδελφών για το πατρικό σπίτι που κληρονόμησαν, έναν χώρο γεμάτο αναμνήσεις από την παιδική τους ηλικία, αλλά με ένα μειονέκτημα: από μπροστά του περνά η εθνική οδός! Για την Λεμονίτσα (Νίτσα) το σπίτι είναι σημαντικότερο απ’ τον θόρυβο, ενώ για την Τριανταφυλίτσα (Λίτσα) είναι πιο σημαντική η σιωπή από το σπίτι. Επειδή η Νίτσα έχει αποφασίσει να μείνει στο σπίτι, απελπισμένη η Λίτσα, προσλαμβάνει τους Μπαμπούλας Brothers, δύο αδέλφια που παριστάνουν τα φαντάσματα για να τρομάξουν ανθρώπους και να τους διώξουν από κάπου. Την ίδια στιγμή, η Νίτσα, που χρειάζεται χρήματα, νοικιάζει ένα δωμάτιο του σπιτιού ως Airbnb και καταφθάνουν οι πρώτοι πελάτες, δύο αδέρφια ο Ζαχαρίας κι η Ζαχαρούλα. Έλα όμως που αυτοί οι δύο είναι πραγματικά φαντάσματα! Τι θα συμβεί όταν αυτοί οι έξι άνθρωποι -ζώντες και μη ζώντες- βρεθούν στο ίδιο σπίτι το ίδιο Σαββατοκύριακο;;;

Σκηνοθεσία:
Νικορέστης Χανιωτάκης

Πρωταγωνιστούν (αλφαβητικά):

Ελένη Βαΐτσου, Αντώνης Κρόμπας, Δημήτρης Μακαλιάς, Σοφία Μανωλάκου, Γιώργος Χρανιώτης, Αντιγόνη Ψυχράμη 

Τιμές εισιτηρίων: 18€ γενική είσοδος, 15€ προπώληση και 12€ ευπαθείς ομάδες

7.ΚΥΡΙΑΚΗ 22 Αυγούστου στις 9:00 μ.μ: Παιδική Θεατρική Παράσταση «ΜΑΓΙΑ Η ΜΕΛΙΣΣΑ»

Η Μάγια η μέλισσα λατρεύει την περιπέτεια και θέλει να τη ζήσει έξω από την κυψέλη. Προσπαθεί να πείσει τον κολλητό της φίλο Βίλλυ να την ακολουθήσει όταν….σπάει κατά λάθος την κυψέλη.Θα προλάβουν να την φτιάξουν προτού γυρίσουν οι υπόλοιπες μέλισσες? Ο σοφός Φλιπ η ακρίδα θα τους βρει τη λύση…. και η περιπέτεια ξεκινά για την Μάγια και τους αγαπημένους της φίλους, τον Βίλλυ, τον Φλιπ, τον Μπεν το σκαθάρι και την όμορφη πεταλούδα Βεατρίκη. Ποιος θα προσπαθήσει να χαλάσει τα σχέδια της Μάγια και των αγαπημένων της φίλων? Μα φυσικά η Θέκλα, η μοχθηρή αράχνη. Θα τα καταφέρει άραγε η Μάγια να ζήσει ελεύθερη? Ένας ύμνος στην πραγματική φιλία, στη δύναμη της συνεργασίας και στην αγάπη για το περιβάλλον. Μια διαδραστική παράσταση, που μέσα από εκπλήξεις και απρόοπτα θα ταξιδέψει μικρούς και μεγάλους στον μαγικό κόσμο της Μάγια της Μέλισσας. Ένα φαντασμαγορικό υπερθέαμα ένα μαγευτικό show με εντυπωσιακά σκηνικά και κουστούμια, ξυλοπόδαρους και εναέριους ακροβάτες επί σκηνής . Μια θεατρική παράσταση που θα κάνει τα παιδιά να αγαπήσουν το θέατρο. Μην τη χάσετε.

Τιμές εισιτηρίων: 10€ γενική είσοδος

8.ΔΕΥΤΕΡΑ 23 Αυγούστου στις 9:00 μ.μ: Θεατρική Παράσταση «Η ΠΑΓΙΔΑ» του Ρομπέρ Τομά

Πρόκειται για αστυνομικό έργο, που παγκοσμίως μετρά περισσότερες από 30.000 παραστάσεις και θεωρείται σταθμός στην ιστορία του είδους.

Τι είναι όμως αυτό που κάνει τόσο δημοφιλή την ΠΑΓΙΔΑ  ανά τον κόσμο από το 1960 μέχρι σήμερα;

Φυσικά, η δαιμονική μαστοριά της κατασκευής της! Ο Ρομπέρ Τομά δημιουργεί μοναδικό σκηνικό παιχνίδι συγκινήσεων και ανατροπών, που κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού από την πρώτη ως την τελευταία στιγμή του έργου.

 Άνθρωπος του θέατρου, ηθοποιός κι ο ίδιος, στήνει μια σκηνική μηχανή, παίζοντας με το «είναι» και το «φαίνεσθαι», την αλήθεια και το ψέμα, τη λογική και τη φαντασία. Υφαίνει, σαν μια ευφάνταστη αράχνη, κωμικές και απρόβλεπτες καταστάσεις με έντονο το στοιχείο του μυστηρίου. Με άλλα λόγια, δημιουργεί ένα ψυχολογικό δράμα που σε κάνει να γελάς και μια κωμωδία, που συχνά σε συγκινεί μέχρι δακρύων.

Όπως τη χαρακτήρισε ο μέγας θαυμαστής της, Άλφρεντ Χίτσκοκ, «Η ΠΑΓΙΔΑ» είναι ένα πρωτότυπο μίγμα από βιτριόλι και μαρμελάδα, που κάνει το συγγραφέα της να μοιάζει γιος της Αγκάθα Κρίστι απ’ τη μια και του Κάρλο Γκολντόνι από την άλλη!

 Σε αυτή την τόσο γοητευτική και παράδοξη ισορροπία μεταξύ δυο θεατρικών κόσμων, στέκει και ο σημερινός σκηνοθετικός στόχος του ανεβάσματος. Θέλει να αναδείξει το τόσο διαφορετικό ύφος και τις μεθόδους, που κάνουν το έργο αξιαγάπητο και αξεπέραστο στο χρόνο. Ο Τομά θέλει το κοινό απόλυτα συμμέτοχο στη σκηνική του δημιουργία. Παρασύρει την πλατεία σε μια μοναδική μονομαχία και θέλει να συμμετέχει διαρκώς στον αγώνα για τη λύση του αινίγματος, που της βάζει.

 Δημιουργεί εντυπώσεις για να τις ανατρέψει μετά. Μπλοφάρει ο συγγραφέας και φτιάχνει ένα συνεχές πάρε – δώσε με το μυαλό και την ψυχή του θεατή – συμπαίχτη.

 Διασκεδαστική και πολυσύνθετη «Η ΠΑΓΙΔΑ» ξέρει να δημιουργεί συνεχώς «θέατρο εν θεάτρω», έτσι που τίποτα να μην είναι αυτό που φαίνεται. Έτσι, που όλα και όλοι να ’ναι διπλά. Οι αθώοι, ένοχοι, το δράμα, κωμωδία, η λογική, τρέλα και φαντασία.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Μετάφραση: Αντώνης Γαλέος / Σκηνοθεσία: Πέτρος Ζούλιας / Μουσική: Ευανθία Ρεμπούτσικα

Σκηνικά: Μαίρη Τσαγκάρη / Κοστούμια: Ντένη Βαχλιώτη / Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ:

Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Γιώργος Κωνσταντίνου, Έφη Μουρίκη, Μαρία Αντουλινάκη, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος Και ο Τάκης Παπαματθαίου

Τιμές εισιτηρίων: 20€ γενική είσοδος,15 € ανεργίας, φοιτητικό, άνω των 65, πολύτεκνοι, ΑΜΕΑ

9.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 Αυγούστου στις 9:00 μ.μ: Θεατρική Παράσταση «ΜΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΜΠΟΣΤ»

Η καλλιτεχνική́ εταιρεία Μυθωδία, σε συνεργασία με την People Entertainment Group, παρουσιάζουν για δεύτερη χρονιά́, σε μεγάλη καλοκαιρινή́ περιοδεία σε όλη την Ελλάδα,  την ανατρεπτική́ σατιρική́ κωμωδία του Μποστ «Μήδεια» που έχουν ήδη παρακολουθήσει χιλιάδες θεατές, σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη.

Την πρωτότυπη μουσική της παράστασης υπογράφει η Monika.

Τον κεντρικό ρόλο της παιδοκτόνου μάνας δεν ενσαρκώνει γυναίκα, αλλά ο εξαίρετος και βραβευμένος ηθοποιός Μάκης Παπαδημητρίου πλαισιωμένος από ένα θίασο που απαρτίζεται από υπέροχους ηθοποιούς: Κώστα Τριανταφυλλόπουλο, Γιάννη Καλατζόπουλο, Μαρία Διακοπαναγιώτου, Νίκορέστη Χανιωτάκη, Γιάννη Δρακόπουλο, Άννα Φιλιπάκη, Γεράσιμο Σκαφίδα, Άννα Κλάδη και τον 

Γιάννη Μαθέ στη μουσική διδασκαλία / ζωντανή απόδοση μουσικών θεμάτων.

Η παράσταση φιλοδοξεί, με τη σύγχρονη ματιά́ που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους του, να μεταδώσει τον σπουδαίο σατιρικό́ λόγο του Μποστ που ασχολήθηκε με τόσο χιούμορ και ευαισθησία με τα πάθη και τα λάθη της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας.

Υπόθεση: Στη Μήδεια, ο Μέντης Μποσταντζόγλου (Μπόστ) ξεκίνησε να γράψει ένα έργο βασισμένο στην ομώνυμη τραγωδία του Ευριπίδη και κατέληξε να μιλάει σε δεκαπεντασύλλαβο για μια γυναίκα στυγνή, κακούργα δολοφόνισσα, που έσφαξε τα παιδιά της επειδή ήτανε κάτι παλιόπαιδα που δεν παίρνανε τα γράμματα και δεν θέλανε να δουλέψουν. Σαν να μην της έφταναν όλα αυτά είχε κι έναν άντρα, τον Ιάσωνα, που την κεράτωνε από πάνω με μία καλόγρια!

Έτσι, θολωμένη η Μήδεια αρπάζει το χασαπομάχαιρο απ’ την κουζίνα και φευ! Σφάζει όποιον βρει μπροστά της!

Τιμές εισιτηρίων: 18€ γενική είσοδος,14 € ανεργίας, φοιτητικό, άνω των 65,πολύτεκνοι,ΑΜΕΑ

10.ΚΥΡΙΑΚΗ 29 Αυγούστου στις 9:00 μ.μ: Θεατρική Παράσταση «ΟΘΕΛΛΟΣ», του William Shakespeare  

Ένα από τα σπουδαιότερα έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου, το αξεπέραστο ερωτικό δράμα του William Shakespeare, «Οθέλλος», σκηνοθετούν ο Αιμίλιος Χειλάκης και ο Μανώλης Δούνιας
με τον Γιάννη Μπέζο στον ομώνυμο ρόλο.

Το εξαιρετικά δημοφιλές έργο θα παρουσιαστεί σε μετάφραση του Διονύση Καψάλη και με πρωτότυπη μουσική του Δημήτρη Καμαρωτού. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους ο Γιάννης Μπέζος (Οθέλλος), ο Αιμίλιος Χειλάκης (Ιάγος) και η Μυρτώ Αλικάκη (Αιμιλία). Βραβάντιος ο Κώστας Κορωναίος, Κάσσιος ο Αλέξανδρος Βάρθης, Δυσδαιμόνα, η Μάιρα Γραβάνη. Συμπρωταγωνιστούν οι: Κωνσταντίνος Γαβαλάς,
Κρις Ραντάνοφ, Μανώλης Δούνιας, Ελευθερία Κοντογεώργη, Νίκος Τσιμάρας.

Στον «Οθέλλο» ο Σαίξπηρ μιλάει για τον παράφορο έρωτα που αντιβαίνει σε φυλετικές, ηλικιακές και κοινωνικές διαφορές. Είναι μια τραγωδία για τη ζήλια, την προδομένη εμπιστοσύνη και το φόβο για οτιδήποτε ξένο και διαφορετικό.

Ο έρωτας του έμπειρου και γενναίου Μαυριτανού στρατηγού με τη νεαρή και ευγενικής καταγωγής Βενετσιάνα καταρρίπτει τα στερεότυπα της εποχής, αλλά, αντί να γεφυρώσει τις διαφορές, κλονίζει τις βεβαιότητες και διαταράσσει τις κοινωνικές ισορροπίες. Ο Οθέλλος, παρόλο που έχει διακριθεί χάρη στη γενναιότητα και το ήθος του και έχει ανέλθει σε αξιώματα, δεν καταφέρνει να ενταχθεί στην κοινωνία που ζει ως ισότιμο μέλος: εκτός από το χρώμα του δέρματός του και την καταγωγή του, τον εμποδίζει η ίδια του η ανασφάλεια. Παραμένει ο μαύρος, ο ξένος, ο κατώτερος.

Το έργο μιλάει ακόμα για την άσβεστη μανία του ανθρώπου να καταστρέψει οτιδήποτε ιδεατό, διαφορετικό ή ικανό να καταρρίψει τις υπάρχουσες κοινωνικές νόρμες, ενώ παράλληλα ασκεί κριτική στην υποκρισία της κοινωνίας που στην πρώτη ευκαιρία θα αποκαθηλώσει τους ευεργέτες της.

Βρισκόμαστε στη Βενετία την εποχή της ακμής της και ο Μαυριτανός Οθέλλος είναι ο πιο γενναίος και νικηφόρος στρατηγός της. Η απόφασή του να παντρευτεί μυστικά τη νεαρή, ευγενικής καταγωγής Δυσδαιμόνα προκαλεί την οργή του πατέρα της Βραβάντιου που, έξαλλος, απευθύνεται στον Δόγη της Βενετίας, θεωρώντας ότι ο Μαύρος ξελόγιασε το παιδί του. Όμως η Δυσδαιμόνα ομολογεί δημόσια τον έρωτά της και ο Δόγης, που χρειάζεται τον Οθέλλο, τον στέλνει στην Κύπρο για να αντιμετωπίσει τους Τούρκους. Εκεί ο Ιάγος, ο σημαιοφόρος του που μισεί τον Οθέλλο και θέλει να τον εκδικηθεί γιατί διάλεξε τον Κάσσιο και όχι εκείνον για υπασπιστή του, δηλητηριάζει το μυαλό του με την υποψία ότι η Δυσδαιμόνα και ο Κάσσιος έχουν ερωτική σχέση. Χρησιμοποιεί μάλιστα τη σύζυγο του Αιμιλία και τον αριστοκράτη Ροδρίγο για να τον εξαπατήσει. Ο Οθέλλος βυθίζεται στην τρέλα της ερωτικής ζήλιας, ενώ το μίσος του Ιάγου οδηγεί τον Οθέλλο στον όλεθρο.

Τιμές εισιτηρίων: 20€ γενική είσοδος,15€ ανεργίας, φοιτητικό, άνω των 65, ΑΜΕΑ

Σεπτέμβριος 2021

11.ΤΕΤΑΡΤΗ 1 Σεπτεμβρίου στις 9:00 μ.μ: Παιδική Θεατρική Παράσταση «Ο Πρίγκιπας Λεμόνης και η Όμορφη Κρεμμύδω», Θέατρο του Βορρά

Για πρώτη φορά το αγαπημένο παραμύθι των παιδιών γίνεται θεατρική παράσταση!!!

Το Θέατρο του Βορρά φέτος το καλοκαίρι παρουσιάζει το αγαπημένο μουσικό παραμύθι του Γ. Σακελλαρίδη «Ο πρίγκιπας Λεμόνης». Μια διαδραστική παράσταση, με τα πολυαγαπημένα τραγούδια του Πρίγκιπα Λεμόνη! Τα παιδιά, γνωρίζουν από κοντά το Λεμόνη και την Κρεμμύδω που μιλούν για τη δύναμη της αγάπης!

Η υπόθεση του έργου

Ο καλόκαρδος  Πρίγκιπας Λεμόνης γνωρίζει την όμορφη Κρεμμύδω και την ερωτεύεται! Παρά τις αντιρρήσεις που έχει ο περίγυρος και των δυο θα παντρευτούν και θα απαντήσουν σε όλους όσους επικρίνουν την αγάπη τους…με αγάπη!!!

Τιμές εισιτηρίων: 10€ γενική είσοδος – 8€ Προπώληση

12.ΣΑΒΒΑΤΟ 4 Σεπτεμβρίου στις 9:00 μ.μ: Θεατρική Παράσταση «ΕΛΕΝΗ» του Ευριπίδη, με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος  

Την «Ελένη» του Ευριπίδη,  σε μετάφραση Παντελή Μπουκάλα, και σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου,  με μια πλειάδα πολύπειρων ηθοποιών στους πρωταγωνιστικούς ρόλους και τον χορό,  παρουσιάζει αυτό το καλοκαίρι το ΚΘΒΕ

Η παράσταση που καταδεικνύει τη ματαιότητα του πολέμου, αφού τόσο για τους νικητές όσο και για τους νικημένους οι συνέπειές του διαχρονικά είναι εξίσου ολέθριες. 

Ταξίδι και φυγή, ένα αέναο ερωτηματικό, ένα αίνιγμα άλυτο ακόμη και για την Σφίγγα, μεταξύ αίσθησης και παραίσθησης και ατέλειωτων μαχών σώμα με σώμα στην οριογραμμή ενός και μόνο βλέμματος… Της δισυπόστατης πολυθρύλητης Ελένης, συμβόλου πάθους και πόθου, των αφορμών για την αιτία, των διαδράσεων ανάμεσα σε είναι και σε φαίνεσθαι, της πολύχρονης κατακραυγής, της καιροφύλακτης αξιοπρέπειας, της σθεναρής αντίστασης σε κελεύσματα απατηλής ευκολίας, της αναζήτησης ομιχλοσκόνιστου μισεμού και κραταιάς παλινόστησης. 

ΥΠΟΘΕΣΗ

Ο Ηρόδοτος, ιστορώντας τα σχετικά με την Ελένη, ισχυρίζεται ότι πήγε όντως στην Τροία και ότι το ίδιο λέει και ο Όμηρος, ο οποίος στην Οδύσσεια παρουσιάζει την Ελένη να προσφέρει στον Τηλέμαχο το φάρμακο της λησμονιάς· της το είχε δώσει η Πολύδαμνα,  γυναίκα του Θόωνα, όχι πάντως στις συνθήκες που αναφέρει ο Ευριπίδης.

Ο Ηρόδοτος και ο Όμηρος ισχυρίζονται πως μετά την άλωση της Τροίας η Ελένη περιπλανήθηκε μαζί με τον Μενέλαο, κι όταν έφτασαν στην Αίγυπτο, προμηθεύτηκε το φάρμακο.

Ο Ευριπίδης, αντίθετα, διατείνεται πως η πραγματική Ελένη δεν πήγε ποτέ στην Τροία. Μόνο το είδωλό της πήγε εκεί. Γιατί την έκλεψε ο Ερμής, ακολουθώντας τη βούληση της Ήρας, και την παρέδωσε στον Πρωτέα, τον βασιλιά της Αιγύπτου, για να την προστατέψει.

Κι όταν πέθανε ο Πρωτέας, ο γιος του ο Θεοκλύμενος επιδίωξε να την παντρευτεί, η Ελένη όμως πήγε και στήθηκε ικέτισσα δίπλα στο μνήμα του Πρωτέα.

Εκεί τής παρουσιάζεται ο Μενέλαος, που είχε χάσει τα πλοία του στο πέλαγος και προσπαθούσε να σώσει τους λιγοστούς συντρόφους του, που τους είχε αφήσει κρυμμένους σε μια σπηλιά. Οι δυο τους συνεννοήθηκαν, μηχανορράφησαν και εξαπάτησαν τον Θεοκλύμενο.

Ανέβηκαν έπειτα σ’ ένα πλοίο, τάχα για να τελέσουν θυσία στη θάλασσα, στη μνήμη του Μενέλαου, κι έτσι σώθηκαν και επέστρεψαν στην πατρίδα τους.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Μετάφραση: Παντελής Μπουκάλας, Σκηνοθεσία: Βασίλης Παπαβασιλείου, Συνεργάτης σκηνοθέτης-Δραματουργία: Νικολέτα Φιλόσογλου, Σκηνικά- Κοστούμια: Άγγελος Μέντης, Μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου, Χορογραφία: Δημήτρης Σωτηρίου, Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος, Ενορχήστρωση – Μουσική διδασκαλία: Γιώργος Δούσος, Moυσική διδασκαλία: Χρύσα Τουμανίδου, Βοηθός χορογράφου: Σοφία Παπανικάνδρου, Βοηθός σκηνοθέτη: Άννα- Μαρία Ιακώβου, Βοηθός σκηνογράφου -ενδυματολόγου: Έλλη Ναλμπάντη, Οργάνωση παραγωγής: Αθανασία Ανδρώνη, Οδηγοί σκηνής: Γιάννης Παλαμιώτης, Μαρίνα Χατζηιωαννίδου

Παίζουν: Έμιλυ Κολιανδρή (Ελένη), Θέμης Πάνου (Μενέλαος), Αγορίτσα Οικονόμου (Θεονόη), Γιώργος Καύκας (Θεοκλύμενος), Έφη Σταμούλη (Γερόντισσα), Δημήτρης Κολοβός (Αγγελιοφόρος Α’), Άγγελος Μπούρας (Αγγελιοφόρος Β’),  Δημήτρης Μορφακίδης (Τεύκρος),  Παναγιώτης Παπαϊωάννου (Θεράπων), Νικόλας Μαραγκόπουλος, Ορέστης Παλιαδέλης (Διόσκουροι)

Χορός:  Νεφέλη Ανθοπούλου, Σταυρούλα Αραμπατζόγλου, Λουκία Βασιλείου, Μομώ Βλάχου, Ελένη Γιαννούση,  Ηλέκτρα Γωνιάδου, Νατάσα Δαλιάκα, Χρύσα Ζαφειριάδου, Σοφία Καλεμκερίδου, Αίγλη Κατσίκη, Άννα Κυριακίδου, Κατερίνα Πλεξίδα, Μαριάννα Πουρέγκα,  Φωτεινή Τιμοθέου, Χρύσα Τουμανίδου

Μουσικοί επί σκηνής:  Γιώργος Δούσος (φλάουτο, κλαρίνο, σαξόφωνο, καβάλ), Δάνης Κουμαρτζής (κοντραμπάσο), Θωμάς Κωστούλας (κρουστά), Παύλος Μέτσιος (τρομπέτα, ηλεκτρική κιθάρα), Χάρης Παπαθανασίου (βιολί), Μανώλης Σταματιάδης (πιάνο, ακορντεόν).

Τιμές εισιτηρίων: Προπώληση: 12 €

Κανονικό εισιτήριο: 15 €

Φοιτητικό/ Άνω των 65 / Άνεργοι/ Ομαδικό: 10 €

ΑΜΕΑ & Συνοδοί ΑΜΕΑ: 8 €

13.ΔΕΥΤΕΡΑ 6 Σεπτεμβρίου στις 9:00 μ.μ: Παιδική Θεατρική Παράσταση «Η Κοκκινοσκουφίτσα και ο Καλός Λύκος»  

Παραμύθι του διάσημου συγγραφέα  Charles Perrault. Η ΚΟΚΚΙΝΟΣΚΟΥΦΙΤΣΑ όπου γράφτηκε για 1η φορά το 1697. Μετά ακολούθησαν οι Αδελφοί Γκρίμ όπου το διασκεύασαν με δυο διαφορετικές εκδοχές.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Παίζουν και χορεύουν οι ηθοποιοί:

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΕΡΕΝΤΟΥΡΟΣ, ΗΛΙΑΝΑ ΝΟΜΙΚΟΥ, ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΝΟΜΙΚΟΥ

Σκηνοθεσία : ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΥΛΗΣ / Σκηνικά : ΒΑΛΕΝΤΙΝΟ ΒΑΛΑΣΗΣ

Σχεδιασμός Φωτισμών: ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΛΟΚΑΣ / Γραφιστικά:ΣΤΕΛΙΟΣ  ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗΣ                            

Διασκευή : ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΥΛΗΣ / Κοστούμια : ΒΑΛΕΝΤΙΝΟ ΒΑΛΑΣΗΣ                                          

Μουσική Επιμέλεια : ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΤΖΙΟΣ

Παραγωγή : ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Τιμές εισιτηρίων: 10€ γενική είσοδος και 8€ ανεργίας, ΑΜΕΑ, πολύτεκνοι, προπώληση

14.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 Σεπτεμβρίου στις 9:00 μ.μ: Θεατρική Παράσταση «MUTE» του Γιώργου Χρυσοστόμου.  

Μετά από ένα χρόνο θεατρικού mute, η «προφητική» παράσταση του Γιώργου Χρυσοστόμου πατάει play και επανέρχεται δριμύτερη.

Η χειροποίητη, με πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία παράσταση – στοίχημα που πέτυχε!-  του Γιώργου Χρυσοστόμου, αφού έκανε την προηγούμενη σεζόν πολλά απανωτά sold out στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου και στην ακόμα μεγαλύτερη σκηνή του Θεάτρου Τζένη Καρέζη, επιστρέφει για λίγες μόνο παραστάσεις σε επιλεγμένα ανοιχτά θέατρα.

Ένας άνθρωπος που κυνηγά το μυαλό του, ένας άνθρωπος που αρνείται τις λέξεις. Μια πολυκατοικία. Ένας μαέστρος, ένας ηλικιωμένος, ένας φοβιτσιάρης, ένας γυμναστής, ένας σεξομανής, ένας γκαντέμης… Τι τους συνδέει; Είναι ένας ή περισσότεροι; Κάποτε όλα διαλύονται· οι λέξεις έρχονται απρόσμενα. Μια παράσταση με μουσική χωρίς μουσικούς, με λέξεις χωρίς λέξεις. Μια παράσταση που κάποιος τολμά να ανοίξει την πόρτα του δωματίου του και να δείξει τι πραγματικά υπάρχει μέσα σε αυτό.

MUTE. 1998 Θεσσαλονίκη. Μπλε βαμμένο δωμάτιο. Συγκάτοικος με τρεις αγνώστους. Ένα cd player. Ενα mini disk. Κανένα κινητό τηλέφωνο. Μουσική με ακουστικά στ’ αυτιά. Το αριστερό δεν δουλεύει. Μονοφωνικό αποτέλεσμα. Κατά τη διάρκεια ακρόασης τζαζ κομματιού γεννήθηκε ο Μαέστρος. Και άλλοι ήρωες που παρέα με τον εφευρέτη τους δεν τραγουδήσανε ποτέ. Ούτε στη χαρά, ούτε στον πόνο. Λαχτάρα για μουσική, φόβος για τραγούδι όμως. Οι ήρωες αυτοί βγήκανε να δουλέψουνε βαθιά στη νύχτα. Για να φάει ψωμί ο εφευρέτης. Με σοφία η Σοφία θα τα βγάλει όλα αυτά στο φως. Που θα το σχεδιάσει η άλλη Σοφία. Και με τα φώτα της Φωτεινής θα γεννηθούνε κι άλλα, που θα τα πάρει ο ήλιος της Ηλιάνας και θα τα απογειώσει για να πετάξουν όλοι μαζί πάνω στης Μαγδαληνής το σκηνικό. Τα λόγια είναι περιττά.

Τιμές εισιτηρίων: 18€ γενική είσοδος,15 € ανεργίας, φοιτητικό, άνω των 65, πολύτεκνοι, ΑΜΕΑ.

15.ΚΥΡΙΑΚΗ 19 Σεπτεμβρίου στις 9:00 μ.μ:Συναυλία με τους «Villagers of Ioannina City»    

Το ελληνικό συγκρότημα Villagers of Ioannina City (VIC) έρχεται για μία συναυλία στο Θέατρο «Ορέστης Μακρής συμμετέχοντας στα «Ευρίπεια 2021 με την πειραματική μουσική τους, που συνδυάζει παραδοσιακά ακούσματα του τόπου και ψυχεδελική ροκ.

Οι VIC τόλμησαν και συνδύασαν μουσικές φαινομενικά αντίθετες καταλήγοντας σε ένα ηχητικό μείγμα τόσο εκρηκτικό που διαδόθηκε γρήγορα στους κύκλους των μουσικόφιλων και σχεδόν δημιούργησαν μία γενιά ακροατών υπεράνω μουσικών προτιμήσεων.

Κουβαλώντας στις αποσκευές τους όλα εκείνα τα συστατικά που τους καταξίωσαν στις συνειδήσεις μας, έρχονται το φθινόπωρο στη Χαλκίδα. Με τα τραγούδια του “Age of Aquarius”, αλλά και παλαιότερα, από εκείνα που τραγουδήσαμε φωναχτά στις συναυλίες τους με τα χέρια υψωμένα στον αέρα, υπόσχονται μια ακόμη βραδιά γεμάτη ένταση και ηλεκτρισμό, που θα εμπνεύσει και θα προβληματίσει.

Μέλη μπάντας:
Alex: κιθάρα, φωνητικά
Άκης: μπάσο
Άρης: τύμπανα
Κωνσταντής: κλαρινέτο, καβάλ, φωνητικά
Κώστας: γκάιντα, άνεμοι

Τιμές εισιτηρίων: 12€ γενική είσοδος

ΠΕΜΠΤΗ 5 Αυγούστου στις 9:00 μ.μ: Θεατρική Παράσταση «Κάποτε στο Βόσπορο»
ΣΑΒΒΑΤΟ 7 Αυγούστου στις 9:00 μ.μ: Συναυλία με τον «ΜΙΛΤΟ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ»  
ΚΥΡΙΑΚΗ 8 Αυγούστου στις 9:00 μ.μ: Θεατρική Παράσταση «Θα Γίνει του Αριστοφάνη…»
ΔΕΥΤΕΡΑ 9 Αυγούστου στις 9:00 μ.μ: Παιδική Θεατρική Παράσταση «Ο Λύκος και τα 3 Γουρουνάκια»
ΔΕΥΤΕΡΑ 16 Αυγούστου στις 9:00 μ.μ: Παιδική Θεατρική Παράσταση «Έλμερ, ο Παρδαλός Ελέφαντας»
ΤΕΤΑΡΤΗ 18 Αυγούστου στις 9:00 μ.μ: Θεατρική Παράσταση «ΜΠΑΜΠΟΥΛΕΣ»  Κωμωδία του Αλφρέντο Σανθόλ.
ΚΥΡΙΑΚΗ 22 Αυγούστου στις 9:00 μ.μ: Παιδική Θεατρική Παράσταση «ΜΑΓΙΑ Η ΜΕΛΙΣΣΑ»
ΔΕΥΤΕΡΑ 23 Αυγούστου στις 9:00 μ.μ: Θεατρική Παράσταση «Η ΠΑΓΙΔΑ» του Ρομπέρ Τομά
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 Αυγούστου στις 9:00 μ.μ: Θεατρική Παράσταση «ΜΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΜΠΟΣΤ»
ΚΥΡΙΑΚΗ 29 Αυγούστου στις 9:00 μ.μ: Θεατρική Παράσταση «ΟΘΕΛΛΟΣ», του William Shakespeare
ΤΕΤΑΡΤΗ 1 Σεπτεμβρίου στις 9:00 μ.μ: Παιδική Θεατρική Παράσταση «Ο Πρίγκιπας Λεμόνης και η Όμορφη Κρεμμύδω», Θέατρο του Βορρά
ΣΑΒΒΑΤΟ 4 Σεπτεμβρίου στις 9:00 μ.μ: Θεατρική Παράσταση «ΕΛΕΝΗ» του Ευριπίδη, με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος
ΔΕΥΤΕΡΑ 6 Σεπτεμβρίου στις 9:00 μ.μ: Παιδική Θεατρική Παράσταση «Η Κοκκινοσκουφίτσα και ο Καλός Λύκος»
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 Σεπτεμβρίου στις 9:00 μ.μ: Θεατρική Παράσταση «MUTE» του Γιώργου Χρυσοστόμου
ΚΥΡΙΑΚΗ 19 Σεπτεμβρίου στις 9:00 μ.μ:Συναυλία με τους «Villagers of Ioannina City»    

Σχετικά Άρθρα

Rock School-Crazy Waters
1 Αυγ

Rock School-Crazy Waters Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2019 στις 7 μ.μ. // Ανοικτό Θέατρο Ορέστης Μακρής Δεύτερο rock school festival με Fuel Eater Οι Fuel Eater είναι ένα heavy/doom rock συγκρότημα που δημιουργήθηκε στην Πάτρα το 2012. Την άνοιξη του 2014 κυκλοφόρησαν το ομώνυμο παρθενικό τους Ep, συνοδευόμενο από το video clip για το “King of a […]

PLAY OFF ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ των ΕΘΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ, ΕΛΛΑΔΑΣ -ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
11 Απρ

Στο πλαίσιο των αγώνων χειροσφαίρισης για τα PLAY OFF του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2023, η Χαλκίδα θα φιλοξενήσει τον αγώνα μεταξύ των Εθνικών ομάδων γυναικών ΕΛΛΑΔΑΣ – ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ, που θα γίνει την Τετάρτη 12 Απριλίου και ώρα 17:45, στο Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριου Κανήθου, «Τ. Καμπούρης».

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP