3o bio-Mechanical festival

3o bio-Mechanical festival
22 Ιούλ

3o bio-Mechanical festival Πολιτιστικός Χώρος Αυλιδείας Αρτέμιδος

Το Θέατρο Χαλκίδας, υπό την αιγίδα του Υπ. Τουρισμού και σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Χαλκιδέων, τον ΔΟΑΠΠΕΧ, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τον Ο.Π.Α.ΣΤ.Ε., διοργανώνει για τρίτη συνεχή χρονιά το Bio-Mechanical festival στον Πολιτιστικός χώρος της Αυλιδείας Αρτέμιδος από την 1η έως και την 31η Ιουλίου 2019.

Η ατμόσφαιρα του ελληνικού μύθου, ανάλογη με αυτή του ονείρου, φέρει μια μυστηριακή επήρεια  στον κόσμο των τεχνών παγκοσμίως. Από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας συγγραφείς, δραματουργοί, ποιητές, εικαστικοί, μουσικοί και καλλιτέχνες απ’όλα τα φάσματα της τέχνης έχουν στραφεί στον ελληνικό μύθο για να τον ερμηνεύσουν, να τον επανερμηνεύσουν, να τον αμφισβητήσουν, να τον ανατρέψουν, καθώς αποτελεί μια ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης την οποία μπορεί ο καθένας να αξιοποιήσει κατά βούληση, ανάλογα με τις προτεραιότητες της εποχής του. Ο μύθος ως ιερή αφήγηση με κανονιστικό χαρακτήρα και δομημένος πάνω σε αντιθετικές έννοιες αποκαλύπτει τις αόρατες δυνάμεις που κυβερνούν τον κόσμο και ορίζουν την εξουσία στην εκάστοτε κοινωνική ομάδα. Ο μύθος ως όχημα μπορεί επίσης να μας οδηγήσει ν’ αφουγκραστούμε τις φωνές της σιωπής, ν’ακούσουμε διαφορετικές φωνές, αυτές των αφανών, των ατόμων και ομάδων που δεν βρίσκονται στο προσκήνιο.

Στη σύγχρονη εποχή της πληροφορίας, του διαδικτύου και της κοινωνικής δικτύωσης όπου πλέον η πλειοψηφία των ανθρώπων ανεξαρτήτως φύλου, εθνότητας ή εθνικότητας έχει πρόσβαση στον «λόγο», θα περιμέναμε μια ανατροπή παγιωμένων κυρίαρχων ιδεολογιών και αντιλήψεων και μια πληθώρα πολυφωνίας. Εν αντιθέσει οι φωνές των αφανών εξακολουθούν να παραμένουν στο περιθώριο. Στο Θέατρο της Αυλιδείας Αρτέμιδος, έναν τόπο πασίγνωστο και συνάμα «αφανή» που επιθυμεί να ακουστεί η φωνή του, το Θέατρο Χαλκίδας  διοργανώνει το 3ο Bio-Mechanical Festival με θέμα τις «Φωνές των αφανών» κι εστιάζει στην πολυεπίπεδη διερεύνηση των μεταμορφώσεων του μύθου δίνοντας φωνή στις διαφορετικές εκδοχές και οπτικές του μέσα από ένα ευρύτερο κοινωνικό, πολιτικό, ιστορικό, φιλοσοφικό ή και απολύτως προσωπικό επίπεδο.

Δρ. Μαρίνα Μέργου

Σκηνοθέτης, Θεατρολόγος, Διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας

Καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Χαλκίδας και του 3ου bio-Mechanical Festival

Στόχοι του Φεστιβάλ είναι:
• να συμβάλει στην δημιουργία νέων, αυθεντικών, καλλιτεχνικών και πολιτιστικών τάσεων που θα αντικατοπτρίζουν την δυναμική και τις δυνατότητες των «νέων» δημιουργών της τοπικής κοινωνίας, ανεξαρτήτως ηλικίας.
• να φιλοξενήσει μορφές θεάματος απ’όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό που δίνουν χώρο στο ανθρώπινο σώμα ως υλικό και εργαλείο έκφρασης εμπνευσμένες από τις αρχές που προτείνει ο σκηνοθέτης Μέγιερχολντ στη βιομηχανική ή biomechanics μέθοδό του.
• να δημιουργήσει διαύλους επικοινωνίας με το παρόν, το παρελθόν αλλά και το μέλλον μέσω της ιστορικής και πολιτισμικής κληρονομιάς του τόπου.
• Να αξιοποιήσει πολιτιστικά και να αναδείξει τον αρχαιολογικό χώρο της Αυλιδείας Αρτέμιδος.

Η θεματική του 3ου bio-Mechanical festival στον Πολιτιστικό Χώρο Αυλιδείας Αρτέμιδος συνοψίζεται στον τίτλο ‘Φωνές των Αφανών’ και επιδιώκει να αναδείξει τις φωνές που παραμένουν στο περιθώριο.

Η διερεύνηση και ανάδειξη των αφηγήσεων αυτών των φωνών της σιωπής εστιάζει στις διαφορετικές εκδοχές και τις εναλλακτικές οπτικές των ποικιλόμορφων μεταμορφώσεων του μύθου σε ένα ευρύτερο φάσμα που εκτείνεται από το κοινωνικό, ιστορικό και πολιτικό μέχρι το φιλοσοφικό ή και το απολύτως προσωπικό.

Το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

 

Σχετικά Άρθρα

4ήμερο Αποκριάτικο Ξεφάντωμα – Θαλασσινό Καρναβάλι 2015, στη Χαλκίδα!!! Γίνε κι εσύ ένα με την παρέα μας! ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
17 Φεβ

4ήμερο Αποκριάτικο Ξεφάντωμα – Θαλασσινό Καρναβάλι 2015, στη Χαλκίδα!!! Γίνε κι εσύ ένα με την παρέα μας! Η Χαλκίδα φέτος γιορτάζει τις απόκριες με ένα 4ήμερο εκδηλώσεων, Παρασκευή 20, Σάββατο 21, Κυριακή 22 και Καθαρά Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου, γεμάτο χορό, τραγούδι, άφθονο κρασί και μεζέδες και θέαμα σε ξηρά, αέρα και θάλασσα!   • Ξεκινάμε […]

Ελληνικό γλέντι απο το Σύλλογο «Τ’ Αλωνάκι»
19 Δεκ

Ελληνικό γλέντι για το Δωδεκαήμερο πραγματοποιεί ο Σύλλογος «Τ’ Αλωνάκι», την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 18.00, στην πλατεία του Αγίου Νικολάου, με την υποστήριξη του ΔΟΑΠΠΕΧ. Κάλαντα, δρώμενα, χοροί και τραγούδια στους δρόμους της πόλης. Γλέντι με Ορχήστρα Δημοτικής Μουσικής, φωτιά, νηστίσιμο φαγητό και κρασί για όλους, μας περιμένουν να γιορτάσουμε όλοι μαζί […]

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP